Over

Missie en visie

Kaska-DKO heeft, als een van de oudste academies in Europa, de traditie om het individu op artistiek vlak te enthousiasmeren, instrueren en te inspireren. Vertrekkende vanuit dit historisch gegeven worden de opdracht en doelstellingen van het Kaska-DKO vertaald naar de huidige context, binnen de continue veranderende sociale, economische en culturele situatie. De mens als  kunstenaar is daarbij het centrale vertrekpunt.

Geschiedenis

Het initiatief voor het oprichten van de Antwerpse Academie werd in 1662 genomen door de oud-deken van het Sint-Lucasgilde, David Teniers de Jonge. Door de magistrale opleidingen aan te vullen met een basisopleiding tekenen in een Academie hoopte hij de getaande glorie van de Antwerpse kunst en het gilde te kunnen herstellen.

Op 6 juli 1663 werden dan bij koninklijk octrooi van Filips IV van Spanje de toelating en middelen verleend om een Academie op te richten in de schoot van het Sint-Lucasgilde. De feitelijke start van de lessen op 26 oktober 1665 was bescheiden in verhouding tot de ambities. Om financiële redenen kon men enkel beginnen met de lessen tekenen en boetseren naar levend model. In deze winterleergang tot 6 maart 1666 werden de lessen gegeven van zes tot acht uur ’s avonds. Tijdens de zomerleergang van 23 mei tot 30 september 1666 vonden de lessen plaats van vijf tot acht uur ’s morgens.

Wie is wie ?

boekhouding en leerlingenadministratie : Lina Thiam

personeels- en leerlingenadministratie : Gerrit Taeymans

toezicht en beheer infrastructuur : David Raemdonck

algemeen pedagogisch coördinator : Zoë Mechiels

pedagogisch coördinator Lagere Graad : Katrien Sels

directie : Francis Vanhoutte