Fotokunst

Bij Fotokunst leert je artistiek gezien een eigen beeldtaal en visie ontwikkelen om deze zelfstandig fotografisch te kunnen realiseren. De docenten brengen je kennis bij aan de hand van het werk van fotografen doorheen de geschiedenis terwijl je wordt geleerd hoe deze te bespreken.
Op technisch gebied bekwaam je je in observeren en zien. Daarnaast ook in het beheersen van techniek bij opname: de lichtmeting, alle facetten van het diafragma, het zonesysteem, de witbalans, etc. Zowel analoog als digitaal werken met de camera komt aan bod. Op analoog vlak leert je het ontwikkelen van de zwart/wit film en het analoog printen, op digitaal gebied het beheersen van software: Lightroom, Photoshop, werken met de scanner en het digitaal printen.
Het maken van de juiste keuzes binnen het technische kader om deze uiteindelijk zelfstandig te beheersen wordt daarbij ook aangeleerd.

Het eindresultaat van het fotografische werk is een artistiek product waarbij de techniek ondergeschikt is. Toch worden techniek en het artistieke met elkaar versmolten. De techniek, zowel bij opname als bij de postproductie en het artistieke worden door heel het fotografisch proces daarom samen gedoceerd.
Je volgt een uitgestippeld traject en ook een persoonlijk traject in de vorm van je werkproces weergegeven in een logboek. Dit individuele werkproces wordt door de leerkrachten gevolgd en begeleid. Belangrijk is dat je ook elkaars werkproces en resultaten bekijkt. Dit doen we tijdens individuele besprekingen waarbij ook de andere collega’s het overleg kunnen volgen.
Belangrijk bij de begeleiding is dat jou visie, jou ideëen, jou traject, kortom jou gehele werkproces centraal staat. Dit werkproces wordt gevolgd, begeleid, maar zo min mogelijk bewust gestuurd zodat je zeker geen kopie wordt van de docenten.

Lessen Fotokunst gaan door op:
- alle jaren: maandag van 14u tot 17u30 en van 18u tot 21u30
- 1ste jaar: Maandag en dinsdag van 18u00 - 21u30
- 2de jaar: Dinsdag en woensdag van 18u00 - 21u30
- 3 / 4 / 5de jaar en specialisatiegraad: Maandag en woensdag van 18u00 - 21u30